کودهای ازت دار (N)
ازت به صورت های نیترات ، یون آمونیم و اوره قابل جذب گیاه است. نیترات آمونیم ۳۳ درصد ازت داشته و هر دو فرم ازت آن قابل جذب گیاه میباشند.
چون دارای بار منفی است جذب کلوئیدهای خاک نشده و در معرض شستشو از خاک است. اما چون دارای بار مثبت است جذب کلوئیدهای خاک میگردد. اوره رایج ترین کود ازت در ایران است. اوره از ترکیبات آلی بشمار رفته و به همین فرم قابل جذب گیاه میباشد. از محلول اوره در محلولپاشی برگ گیاهان نیز استفاده میشود. اوره نیترات آمونیم را میتوان قبل از کاشت محصول و یا بصورت سرک و بعد از آن که گیاه مقداری رشد نمود به خاک داد. سولفات آمونیم علاوه بر ازت دارای ۲۴ درصد گوگرد است. هیدرات آمونیم را که از حل شدن آمونیاک در آب بدست می آید قبل از کاشت بوسیله سرنگهای مخصوص در زیر لایه ای از خاک قرار میدهند.
نیترات کلسیم و نیترات پتاسیم درصد ازت کمی داشته و کمتر بعنوان منبع کود ازت در خاک مصرف میشوند. این کودها غالباً در محلول های غذائی بعنوان منابع کلسیم یا پتاسیم مورد استفاده قرار میگیرند.
نیتروژن یا همان ازت:N
نقش حیاتی در بسیاری از فعالیتهای گیاهی، افزایش رشد رویشی گیاه، بیشتر از سایر مواد غذایی در تغذیه گیاه مصرف میشود و همواره در دوره رشد بصورت تدریجی مصرف شود. نیاز گیاهان به ازت زیاد است.
راههای مصرف: آب آبیاری، محلولپاشی روی برگ یا خاک قبل از کشت.
علائم کمبود: توقف رشد رویشی، تغییر رنگ برگ به سبز کم رنگ یا زرد، رنگ میوهها روشن، گل کوچک مانده و میریزد، رشد بیش از حد ریشه و قهوهای شدن ریشه.
درمان کمبود ازت: کوددهی سرک ازت به خاک 50 یا محلولپاشی اوره هر دو هفته یکبار در هنگام غروب خورشید.
دو شکل کلی کودهای ازته:
- بصورت آلی: کودهای دامی، پودر استخوان
- بصورت معدنی: کودهای شیمیایی از قبیل نیترات آمونیوم، فسفات آمونیوم، اوره.
مصرف بیش از حد ازت باعث بیماری قارچی مثل پیتیوم میشود.
مطالب مرتبط: